Човешкото ухо има три важни интегративни функции. То и системите, свързани с него, са отговорни за човешкия:

Баланс – вестибуларната система е част от вътрешното ухо. Тя е системата, която информира мозъка за най-малкото движение на тялото и следователно се намесва в контрола на стойката и поддържането на баланса.

Вестибуларната система е основен интегратор на цялата централна нервна система.

Функцията на ревитализация или кортикален заряд – ухото е много необходимо за натоварването на кората и следователно трябва да се стимулира. Стимулацията през ухото действа като естествен енергиен заряд на цялата мозъчна кора. Високочестотната енергия създава възбуда и готовност за учене. Нискочестотната енергия влияе върху способността за трайно успокояване, така че умът и тялото да могат да бъдат в покой.

Слушане – Когато тази функция е нарушена, се причиняват затруднения в анализа, приспособяването, пространственото или слуховото латерализиране. Човекът изпитва прилив на информация, но я възприема изкривено, засягайки разбирането, както и въздействайки на словесното изразяване. Това може да доведе до различни поведения, включително умора, раздразнителност, реакция на стрес т. нар. отговор „борба или бягство“, оттегляне и пасивност.

Методът Tomatis® се доставя чрез устройството TalksUP®, наречено електронно ухо, което модифицира музиката по начин, стимулиращ както симпатиковата възбуда, така и парасимпатиковата инхибиция, за да повлияе в крайна сметка върху дискриминацията на различни пътища на централната нервна система. Това е сложна програма, която изисква много обучение и знания в развитието и човешкото поведение.

Прилага се при хора на различна възраст и с различни цели.
Има възходящ ефект, който включва слушане, работа с гласа за подобряване на собственото гласово или вокално представяне, работа с гласа на майката.

В Логос АБВ разполагаме с базирана в центъра програма, която се прилага комплексно в комбинация с ерготерапия, DIR®/Floortime™, езиково-речева терапия, както и редица допълващи апаратни устройства, които могат да доставят програмата и в домашната среда.

THE MOVEMENT PROGRAM

Програмата за движение включва музика и двигателни серии

Програмата за движение е уникална разработка на нашите партньори Learning Solutions UK Advanced Brain Technologies USA
Нейното основно мото е:
Движение
Учене
Напредък

Всички упражнения за Програмата за движение са демонстрирани на екрана и могат да бъдат достъпни чрез всяко свързано с интернет устройство, включително мобилни телефони с iOS или Android и таблети за PC или Mac. Просто щракнете върху игра и започнете!

С голямо разнообразие от забавни двигателни дейности всеки ден, Програмата за движение става все по-предизвикателна в течение на 12 седмици, тъй като помага за развитието на силни зрителни, слухови, ритъмни и двигателни умения.

The Movement Program e лесна за изпълнение у дома

Тази уникална програма не изисква материали и може да бъде изпълнена навсякъде и в дома чрез интернет връзка.

Програмата за движение може лесно да бъде завършена у дома само за 15-20 минути на ден.
Програмата за движение е проектирана да се използва само 5 дни в седмицата, в продължение на 12 седмици.

Повече от десетилетие проучване, проведено в няколко училища в Обединеното кралство, показва въздействието, което Програмата за движение може да окаже върху разбирането и концентрацията при четенето, както и балансът и координацията, което води до подобрения в спортните резултати, времето за изпълнение на задачи и ритмичните способности, четенето и изпитните резултати.

„Тръстът на Leigh Academies прекара много години в изследване на ефекта от координационни програми за движение, за които знаем, че правят значително подобрение в четенето, а също и способността за концентрация. Като главен изпълнителен директор помогнах да управлявам програмата и бях убеден в ефикасността й за всички деца, особено за онези между 8 и 13 години. Радвам се да предложа подкрепата си, за да допринеса да достигне до по-широка аудитория.“

Франк Грийн CBE
Leigh Academies Trust, Дартфорд

„Вече доставяме The Movement Program от четири години и се чувстваме много ангажирани с нея. Много е вълнуващо да видим фокуса на учениците и да станем свидетели на впечатляващия напредък, който учениците с всякакви способности постигат в своите възрастови групи. Заедно с други инициативи за четене в училище, това е може би най-големият маркер за бъдещия успех на учениците. „

Клер Брадфорд,
директор на училището Хенбъри, Бристол

Въвеждащо видео за The Movement Program https://www.youtube.com/watch?v=_XSmptV86D0

TMP Movements Booklet