Малкомозъчна стимулация е известна под имената Learning Breakthrough Program™ или Balametrics

Мозъчната стимулация е набор от лечебно-профилактични и рехабилитационни методи, насочени към стимулиране на работата на мозъка и малкия мозък.

Дефицит на внимание, хиперактивност, дислексия и обучителни трудности са предизвикателства за всички, които се срещат и живеят с тях. Може да се чувствате объркани, когато се опитвате да намерите помощ. От 1982 г. Learning Breakthrough™ помага на родители, възпитатели, терапевти и лекари с решение без лекарства, което променя живота към по-добро!

Показания

Мозъчната стимулация e предназначена за деца с диагноза Дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD/ХАДВ), други нарушения на поведението и вниманието, речта и умствена изостаналост, както и при разстройства от аутистичния спектър (ASD). Препоръчва се мозъчно стимулиране за деца с нарушена походка, поза, подвижност, нарушения на вестибуларния апарат, координацията на движенията.

Какви проблеми решава?

Малкият мозък е един от районите на мозъка, който е отговорен за изпълнението на много функции в човешкото тяло, включително координация на движенията, регулиране на баланса и мускулния тонус, както и развитието на когнитивни функции. Проявлението на симптомите на хирепактивност и/или дефицит на внимание често се дължи на различни нарушения в малкия мозък. Ето защо стимулирането, насочено към нормализиране на функционирането на малкия мозък, мозъчния ствол и лимбичната система, спомага за ускоряване развитието на речта, подобряване на концентрацията, нормализиране на поведението и в резултат на това решаване на проблемите с училищното представяне.

С помощта на мозъчно стимулиране е възможно да се подобри възприятието на детето за говорене и писане, да се развият умения за четене, математически способности, концентрация, да се стимулира развитието на паметта. Мозъчната стимулация значително повишава ефективността на други програми за корекция, включително терапията с логопеди и психолози или работата с учители. Програмата се избира индивидуално за всеки пациент въз основа на неговата възраст, характеристики и възможности.

Как се провеждат сесиите?

Системата за тренинг чрез балансиращата дъска е широко използвана от всички практикуващи (въведена е от Франк Белгау, разработчик на програмата). Детето стои на дъската за балансиране и изпълнява различни задачи, които са свързани със синхронизация на двигателните и когнитивните функции, както и координация на ръцете и очите. Например: Докато детето поддържа баланс на дъската, се стимулира да подхвърля малка топка с инструктора и в същото време да активира говора си – напр.: да казва буквите от азбуката.

Също така, упражнения на интерактивната платформа се комбинират с упражненията за стимулиране на малкия мозък. Детето стои на специална платформа, която е много чувствителна към всяко негово движение, докато мониторът показва информация, получена чрез каналите за обратна връзка, както и различни задачи, които превръщат уроците в една вълнуваща и интересна игра.

Курсът се допълва от общи вестибуларни упражнения по фитбол, батут и гимнастическа пейка. Изпълняват се и упражнения за обръщане (завъртане на изображението) на очила. Занятията могат да започнат на възраст 3-4 години, продължителността на занятията е 30 минути.

Ползи

Пациентите подобряват работата, паметта, уменията си за социална адаптация, семейните взаимоотношения. Психоемоционалното състояние се стабилизира, детето придобива добра физическа форма, позата му се коригира, координацията на движенията се подобрява значително.

Официален сайт