storry

Една кратка референция за ползата от прилагането на The Listening Program® Level One

Аз съм майка на две момчета – близнаци, на възраст 4 години и 4 месеца. Единият от синовете ми проговори значително късно, около 1 година и 8 месеца, като за следващите 8 месеца речниковият му запас не се увеличи значително. Този факт много повлия в социалното общуване на детето и той предпочиташе да бъде сам и да не общува с други деца, за разлика от брат си, който проговори много рано и винаги е бил много, много комуникативен.

От 2 години и 6 месеца детето с късно проговаряне посещава логопед (както и към момента), но за около 15 месеца говорът все още не беше изчистен, макар и значително да се беше повлиял и детето все още имаше смущения в социалното си общуване, които дори бяха поставили за обсъждане “смущения от аутистичния спектър”. В края на месец ноември 2012 год. съвсем случайно видях предаване за системата The Listening Program® и без да се подвоумя още на следващия ден записах час при г-жа Олга Георгиева в център ЛОГОС. След консултацията препоръката беше да закупя системата и да започне детето да я слуша по съответния график, като дори ми препоръча и другото дете да я слуша. Започнахме слушането в началото на месец Декември 2012 год. и в началото на месец Януари 2013 години мнението на психотерапевта, при който водих детето преди беше, “въобще неможе да се говори за диагностициране в каквато и да е била посока”. Това негово мнение се затвърди и при следващите ни контролни срещи, а междувременно аз наблюдавах как детето ми става общително, весело, усмихнато и говорът се подобрява с всеки изминал ден и така до 03.06.2013 год., когато видях резултатите от изпита за детска градина в Италианския лицей в София, където това мое дете имаше 12-ти резултат от 237 оценени деца (а малко повече бяха по принцип кандидатите). Той не само е приет, но е с отличен резултат и дори е задминал значително брат си. Изпитът е много тежък за децата, защото се провежда без родители, от комисия в тричленен състав от детски психолози и педагози и целта им е да оценят обща моторика, фина моторика, когнитивни умения, социално общуване и всичко това в проценти, като за най-малки неточности се отнемат проценти. Затова бих препоръчала горещо тази система на всички деца, както и бих посъветвала майките: дерзайте, няма нещо, което да може да се направи за Вашето дете и да не си заслужава да се опита, защото няма по-голяма радост от здраво и щастливо дете!

В.Ц. София   

Поради нормите за професионална конфиденциалност имената на децата и майката не са публикувани. При желание от страна на заинтересовани семейства, родител или клиент за получаване на повече информация и споделяне на опит от първа ръка се обънете към център Логос А-Я.