Как да разбера дали имаме проблем с проговарянето – на две години и половина детето ми все още не говори?

„Мамо“, „тати“, „бабо“ – това обикновено са първите думички, които с трепет очакваме да чуем от всяко дете… Все по-често се срещат деца, които проговарят по-късно от „общоприетото“. Наблюдава се още една притеснителна тенденция да се ражда първо дете в по-късна възраст. Неразделна част от ежедневието ни е мобилният смартфон, компютърът, телевизорът, който ползваме прекомерно … чуждоезичната музика. Учените установяват, че дори при ползването му за фон у дома рефлектира върху съвместното ни внимание и фокусирането ни в разговор и общуване. Тези „необходими“ за забързаното ежедневие информация и електронни джаджи за нас, но доколко са полезни…

Знаете ли, че когато бебето слуша музика на английски, това би могло да обърка навременното проговаряне? Много е сладко, когато влезем в тона на детето и говорим на бебешки, но това го насърчава да използва този модел и тези грешни думи все повече… Родителите все по-малко могат да имат пълноценно време, което да посветят на същинското общуване, разговор, практикуване, изчакване и предугаждане на детето. Много по-бързо и лесно е да влезнат в ролята на изпълнители с цел то да не е лишено от нищо, да не се нарушат правата му. Замисляме ли се дали по този начин не го лишаваме от възможността да си поиска само, да направи план за действие, последователност и изпълнение, което като процес представлява и говора.

Това, разбира се, са само част от причините, които не са общовалидни, а по-скоро са неотлъчна част от начина ни на живот и не обръщаме внимание, че понякога е нужна съвсем фина промяна и резултатът ще е налице.

Кога е нужна намеса на специалист и какви съвременни програми има в помощ на децата и родителите, разказва Олга Геогриева – създател на Център Логос АБВ.

Децата се развививат с различно темпо. Сигнал за това, че детето има проблем с проговарянето, е втората годинка. Има един много критичен период – около 20-22 месец, когато настъпва лексикалнен взрив. Това е една сензитивна фаза, която след това почти никога не се повтаря. Ако, около втората година този взрив го няма, задължително трябва да се потърси логопед. Важно е също така да наблюдавате дали детето ви се опитва да се изрази по несловесен начин чрез движения с тялото, посочване или друг вид сигнализации. Добре е и да помислите ако си представите, че може да говори какво би искало, попитало или би споделило с вас.

Навременното консултиране може реално да ви ориентира това временно забавяне ли е, или става дума за по-сериозен проблем свързан с развитието.

Отлагането с успокоявания от типа и баща му е проговорил след 3 годинки, или момчетата проговарят по-късно, или една комшийка ми каза… не са работещи и по-скоро биха отдалечили детето от чувствителните /сензитивните/ фази на детското развитие. Прекаленото вглеждане и безпокойство също не са за препоръчване.

Много често забавянето се дължи и на друг вид преработка на информацията, защото децата общуват много повече с очи и така се развива визуалният канал за възприемане на информация. И много по-често при деца, които са невероятно добри с всички визуални комуникации, това е за сметка на развитието на слуховия канал за обработка на информация. А той е най-важен, за да се случат навреме говора и речта.

Категорично може да ви информираме, че дете на 3 или повече години, което е неразбираемо като говор за партньора в комуникацията е кандидат за терапия.

С какво може да помогнем в център Логос:

Специализирана оценка и терапии с логопед, ерготерапевт, психолог, интензивни 10/ 14-дневни терапевтични курсове, които изключително оптимизират терапията и задвижват компенсаторните механизми на мозъчната невропластичност, аудио-психофонологичен тренинг с различни програми за звукостимулация и др.

Как да разбера дали имам проблеми с гнева?

Как да разбера дали ще се справя само, ако мисля положително?

Как да разбера дали детето ми е хиперактивно?
Как да разбера дали детето ми има Дислексия – в 1-ви клас е, но трудно усвоява четенето!
Как да се ориентирам детето ми изостава ли спрямо езиковите нормите за развитие?